που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

********************************************χειμώνας 2017-2018*************************************************

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

"ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ"

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κερατσινίου (ΔΗ.Κ.Ε.ΠΟ.Κ) και η Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου με θέμα: Οδική Συμπεριφορά Ελλήνων (Παιδεία Ελλήνων). Ομιλητές ήταν ο ΙΑΒΕΡΗΣ ή κατά κόσμον Τάσος Μαρκουίζος, κορυφαίος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος και ο Άγγελος Ρουχωτάς, συγκοινωνιολόγος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Μελίνα Μερκούρη’, σ’ ένα ζεστό και φιλικό χώρο που φιλοξένησε αρκετούς ανθρώπους, αλλά όχι τόσους όσους θα ‘πρεπε σε σχέση με τη σοβαρότητα του θέματος.Ο ΙΑΒΕΡΗΣ μαχητικός και συνειδητοποιημένος απέναντι σ’ αυτό το «ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ», όπως ο ίδιος διακηρύσσει και όπως θα ‘πρεπε τελικά να είναι, δεν ‘μασάει’ τα λόγια του, αλλά μιλάει ‘έξω απ’ τα δόντια’ λέγοντας αλήθειες προς πάσα κατεύθυνση.


Το πόσο σοβαρά το βλέπουν και οι εκπροσωπούντες το λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, φανερώνεται από το περιστατικό στη διάρκεια της εκδήλωσης. Γνωστός βουλευτής που εκλέγεται στην περιοχή ήρθε ενώ μίλαγε ο Ιαβέρης, κάθησε λιγότερο από πέντε λεπτά και έφυγε, δείγμα για το πόσο ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ψηφοφόρων του.


Ας δούμε όμως τι μας λέει ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται και χρόνια προσπαθεί να μεταδόσει τους προβληματισμούς και την εμπειρία του στους δρόμους σε όλους εμάς. Παραθέτω σημαντικά αποσπάσματα από την ομιλία του:
 • Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα έπεσε πάνω στην κολώνα της μπασκέτας ο μπασκετμπολίστας Μπόμπαν Γιάνκοβιτς; Ε; Με τέσσερα (4) χιλιόμετρα την ώρα. Και έμεινε ανάπηρος, παραπληγικός. Όταν λοιπόν το παιδί σας στέκεται λυμένο και όρθιο ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα και φρενάρετε ή τρακάρετε με περισσότερα από 4 χ.α.ω., ξέρετε τί είναι πιθανό να γίνει; Και πόσο συχνά πάτε με 4 χ.α.ω.; Και πόσο συχνά ο απέναντί σας πάει επίσης με 4 χ.α.ω.;

 • Όταν ένα ΙΧ κινείται με 50 χ.α.ω. και τρακάρει σε σταθερό σημείο (κολώνα) ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσει ο επιβάτης που δε φοράει ζώνη στο ταμπλό; Με δύναμη 3 τόνων. Μπορείτε εσείς να σηκώσετε 3 τόνους; Ο Πύρρος Δήμας σηκώνει κάπου 240 κιλά... Είμαστε λοιπόν τόσο ηλίθιοι; Ναι είμαστε. Αλλά αν ρωτήσεις γύρω σου, όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν να "οδηγάνε’’…

 • Όταν οι πίσω επιβάτες δε φοράνε ζώνη ασφαλείας (αλήθεια πόσοι από τους πίσω επιβάτες φοράνε ζώνη; ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσουν πάνω στους μπροστινούς; Τα ίδια, με 3 τόνους. Ε, λοιπόν τί νόημα έχει να φοράει ο μπροστινός επιβάτης ζώνη ασφαλείας, άμα δε φοράει ο πίσω;

 • Όταν η μαμά κρατάει το αγγελούδι της στην αγκαλιά, καθισμένη στο μπροστινό κάθισμα, ξέρετε με πόση δύναμη θα το συνθλίψει πάνω στο ταμπλό, αν γίνει ατύχημα με μόλις 50 χ.α.ω.; Ε, τώρα πια ξέρετε. Με 3 τόνους. Θα βάζατε το παιδί σας να το συνθλίψει ένα φορτηγό 3 τόνων; Όχι; Ε, γιατί το κρατάτε στην αγκαλιά; Και μη μου πείτε ότι θα το συγκρατήσετε...

 • Λέει ο Έλληνας που τα ξέρει... όλα: "Άμα δε φοράω κράνος, βλέπω καλύτερα και στο κάτω κάτω μόνο τον εαυτό μου βλάπτω". Αλήθεια; Κλαμένος και μυξωμένος, πέρα από αηδία είσαι και σκέτη τύφλα. Την τύφλα σου δε βλέπεις. Αλλά ας το δούμε και αλλιώς. Αν πηγαίνεις με 80 χ.α.ω και φας τη μέλισσα στη μούρη, δεν είναι πιθανό να προκαλέσεις ατύχημα; Και ποιός θα φταίει τότε; Βλέπεις λοιπόν που το κράνος δεν είναι μόνο "δική σου υπόθεση";

 • Έχετε δει κάποιους πιτσιρικάδες με φτιαγμένα παπιά που έχουν (για μόδα; δεν ξέρω) ημιφορεμένο το κράνος, δηλ. το ακουμπάνε μέχρι το μέτωπο, κάπως σαν την περικεφαλαία του Περικλή; Θα το έχετε δει, δε μπορεί. Το ξέρετε ότι είναι χειρότερο από το να μη φοράνε καθόλου κράνος; Κι αυτό γιατί το ακουμπισμένο σαν περικεφαλαία κράνος σε πιθανή πτώση μπορεί να τραυματίσει τον αυχένα και να είναι αυτό η αιτία που θα αφήσει τον αναβάτη ανάπηρο. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που φοράει μεν το κράνος του αλλά το έχει λυμένο. Άμα είσαι λοιπόν τόσο ανόητος και έχεις το κράνος για περικεφαλαία ή το έχεις λυμένο, καλύτερα χωρίς κράνος, τόνισε ο Ιαβέρης.

 • Ξέρετε ότι πολλοί γονείς προσπαθούν οι ίδιοι (εν αγνοία τους βέβαια) να στείλουν τα παιδιά τους στον τάφο; Δείτε πώς. Πραγματικό γεγονός σε ελληνικό νησί. Ο γιός συλλαμβάνεται μέσα στη νύχτα με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, χωρίς κράνος και χωρίς δίπλωμα από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί παίρνουν μέσα στη νύχτα τηλέφωνο στο σπίτι του νεαρού και ειδοποιούν τους γονείς του. Το επόμενο πρωί πέφτουν από τον πατέρα τηλεφωνιές σε "παράγοντες" του τόπου και η κλήση σβήνεται και το θέμα είναι "λήξαν". Είναι όμως; Σε λίγο καιρό ο νεαρός σκοτώνεται με τη μηχανή χωρίς να φοράει κράνος. Τί έκανε ο πατέρας; Έδωσε το χείριστο παράδειγμα στο γιό του. Με τη στάση του τού είπε: "Δεν είναι κακό να οδηγούμε ενάντια στον ΚΟΚ, αρκεί να είμαστε σε θέση να μην τρώμε πρόστιμο και ποινές". Όταν ο πατέρας επιδεικνύει τη ... δύναμή του σβήνοντας την κλήση του γιού που οδηγεί χωρίς δίπλωμα, του "δείχνει" με ποιόν τρόπο πρέπει να πορεύεται στη ζωή. Γλύφοντας, παρακαλώντας και κοροϊδεύοντας τον ίδιο σου τον εαυτό και τους άλλους. Η παιδεία, επέμεινε ο Ιαβέρης, αποκτάται μέσα από το σπίτι. Το παράδειγμα των γονιών είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα. Αλλά οι περισσότεροι γονείς είναι οι ίδιοι κάκιστα παραδείγματα.

 • Τί είναι για την ελληνική πολιτεία πιο κακό; Το να αποπειραθείς να κλέψεις λεφτά από μία τράπεζα ή το να αποπειραθείς να δολοφονήσεις κάποιον; Ε, λοιπόν πιο κακό είναι το πρώτο. Δείτε γιατί: -Άμα σε πιάσουν να κλέβεις μια τράπεζα, θα πας κατηγορούμενος στα ποινικά δικαστήρια. -Άμα περάσεις με κόκκινο (άρα στην ουσία άμα αποπειραθείς να σκοτώσεις κάποιον άλλο που περνάει με πράσινο) πληρώνεις πρόστιμο 700 ευρώ. Κι άμα "τα έχεις τα φράγκα" και πληρώσεις μέσα σε 10 μέρες, σου κάνουν ΕΚΠΤΩΣΗ 50% και πληρώνεις 350 ευρώ. Άμα πας να κλέψεις λοιπόν, πας φυλακή. Άμα πας να σκοτώσεις, πληρώνεις και με έκπτωση. Μη γελάτε, εμάς αφορούν αυτά.

 • Αλλά η ελληνική πολιτεία έχει μακρά θητεία στην υποκρισία. Τη μέρα που ψηφιζόταν ο νέος ΚΟΚ, ένα κανάλι την είχε στήσει στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Σχεδόν κανένας βουλευτής δε φορούσε ζώνη..... Και πήγαιναν να ψηφίζουν για να πάει το πρόστιμο για τη ζώνη στα 350 ευρώ! Με έκπτωση 50%, αν πληρώσεις σε 10 μέρες, βεβαίως.... Να πάμε και στην Ελληνική Αστυνομία; Πόσες φορές έχετε δει αστυνομικό να φοράει ζώνη ασφαλείας στο περιπολικό; Μάλλον ποτέ ή σπάνια. Δηλ. αυτός που σου δίνει πρόστιμο για μη χρήση ζώνης είναι ο ίδιος παράνομος. Τί να λέμε τώρα;

 • Ας δούμε όμως και το θέμα της συνήθειας. Κάθε μέρα σκοτώνονται περίπου 3 άνθρωποι από τροχαίο. Πλήρης απάθεια. Το θεωρούμε σαν κάτι φυσικό. Όταν όμως σκοτώθηκαν 21 παιδιά στα Τέμπη, όλοι μιλούσαν για "εθνική τραγωδία". Μα αφού σε 7 μέρες θα έχουμε πάλι συμπληρώσει άλλους 21 νεκρούς σε τροχαία! Κάθε εβδομάδα 21 άνθρωποι (νέοι ως επί το πλείστον) σκοτώνονται στους δρόμους. Αλλά είπαμε, το έχουμε ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ. Μόνο άμα είναι μαζεμένοι σε ένα τροχαίο 21 νεκροί ιδρώνει λίγο τ' αυτί μας. Αλλιώς, χεστήκαμε.
 • Αλλά ας το πάμε και παραπέρα. Πόσοι κάηκαν στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007; 80 άνθρωποι. Και πάλι ο κοιμισμένος στον καναπέ του Έλλην, ξύπνησε από το μόνιμο λήθαργό του και μίλησε για "εθνική τραγωδία". Οι 2.500 νεκροί κάθε χρόνο στα τροχαία τί είναι; Έχει διαφορά ένας άνθρωπος που καίγεται από έναν που σκοτώνεται σε τροχαίο; Για πείτε μου;

1 σχόλιο:

 1. ΕΚΚΛHΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  Αγαπητοί Κύριοι,
  Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους υπεύθυνους ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, τους διευθυντές προγράμματος, διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης, τους παρουσιαστές Πρωινών Εκπομπών, Δελτίων Ειδήσεων και Ενημερωτικών εκπομπών, να μην γυρνούν την πλάτη στο θέμα των Τροχαίων Δυστυχημάτων και γενικά της Οδικής Ασφάλειας.
  Η Ελλάδα είναι Πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα οδική ασφάλεια-Τροχαίο ατύχημα είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες ολόκληρης της χώρας. Είναι μια πληγή που αν δεν επουλωθεί θα συνεχίσει να έχει ετησίως 2000 υποψήφιους νεκρούς και 3500 περίπου υποψήφιους σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μένουν για πάντα ανάπηροι). Θα συνεχίσει να σκορπίζει αμέτρητο πόνο και καταστροφή στις οικογένειες και στα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων.
  Επιβάλλεται να αναφέρεστε καθημερινά σε διάφορες περιπτώσεις τροχαίων, σε ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε τροχαία δυστυχήματα, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή έμειναν ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα. Να καλείτε ειδικούς οι οποίοι να μας υποδεικνύουν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφεύγαμε αυτά τα δυστυχήματα. Προκαλέστε τους πολίτες να καταγγέλλουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους και υποχρεώστε τους «υπεύθυνους» να λογοδοτούν, μήπως και συνετιστούν.
  Μπορείτε να διαθέτετε μερικά δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο της εκπομπής σας για μικρές συμβουλές του τύπου: «Η ταχύτητα είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων», «μην οδηγείτε όταν πίνετε», «Δέστε τη ζώνη σας», «Μην κρατάτε το παιδί στα γόνατά σας μέσα στο αυτοκίνητο», «Κρατάτε τις αποστάσεις» κ.τ.λ.
  Η Ανεπτυγμένη Συνείδηση Οδικής Ασφάλειας είναι χαρακτηριστικό ανεπτυγμένων κοινωνιών. Η σωστή οδήγηση, η σωστή σήμανση και σηματοδότηση των δρόμων είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει πολιτισμένους λαούς.
  Αποβάλετε την ιδέα ότι το θέμα δεν πουλάει. Οι Έλληνες διψάνε για ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να προστατευθούν. Δείξτε εσείς αυτό τον τρόπο.

  Μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έχετε την δύναμη να αφυπνίσετε, να προβληματίσετε, να καλλιεργήσετε συνείδηση οδικής ασφάλειας, να προσβάλετε και να ταρακουνήσετε «υπεύθυνους», να αλλάξετε τη νοοτροπία, να προσφέρετε κοινωνικό έργο.

  Έχετε μάλιστα ηθική υποχρέωση, αν μη τι άλλο προς τις δικές σας οικογένειες, να συμβάλετε στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας και γενοκτονίας που λέγεται τροχαίο ατύχημα. Θα καταφέρετε να σώσετε ανθρώπινες ζωές, το οποίο θα είναι για σας προσωπική ικανοποίηση και χαρά.

  Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
  Πολιτικός Επιστήμων

  E-Mail Chrystalla57@gmail.com

  http://greekroadsafety.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή