που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ή ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ

(έκδοση της Αποστολικής Χριστιανικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, ε’ έκδοση 1997)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η μελέτη αυτή έχει σα σκοπό να βοηθήσει κάθε ειλικρινή ερευνητή, να γνωρίσει την αλήθεια του Θεού πάνω σε πολύ γνωστά εκκλησιαστικά θέματα, που αποτελούν την Ιερή Παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επικρατεί η αντίληψη, που είναι και η επίσημη θέση της Εκκλησίας, ότι η Ιερή αυτή Παράδοση προέρχεται κατευθείαν από το Χριστό και τους Αποστόλους και έφθασε σε μας προφορικά από στόμα σε στόμα. Συνεπώς είναι ισότιμη με την Αγία Γραφή και ανώτερη ακόμη, γιατί αυτή την ερμηνεύει.

Επειδή γνωρίζουμε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι σωστός και είναι αιτία να μένουν πολλές ειλικρινείς ψυχές στην άγνοια, ερχόμαστε, με φόβο Θεού και με βαθειά συναίσθηση της ευθύνης μας να δείξουμε, με βάση το γραπτό λόγο του Θεού και την Εκκλησιαστική Ιστορία, ότι η παράδοση αυτή της Εκκλησίας δεν προέρχεται από το Χριστό ή τους Αποστόλους, αλλά είναι ανθρώπινη και πολύ μεταγενέστερη. Και το σπουδαιότερο, είναι αντίθετη με την Αγία Γραφή, και συνεπώς επιζήμια για τις ψυχές που την πιστεύουν.

Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε πολεμική ή να αντιδικήσουμε με κανένα. Σεβόμαστε κάθε έκφραση αντίθετης θέσης και αναγνωρίζουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπως θέλει. Ακόμη αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να πιστεύουν αυτό που έχουν μάθει, χωρίς να ενδιαφέρονται αν είναι σωστό, κι άλλοι που επιμένουν να πιστεύουν κάτι, παρόλο που ξέρουν ότι είναι λάθος.

Η μελέτη μας αυτή δεν απευθύνεται σ’ αυτούς, ούτε γράφτηκε για να τους ενοχλήσει. Αυτοί είναι υπεύθυνοι μπροστά στο Θεό και μια μέρα, όπως όλοι μας, από Εκείνον θα κριθούν. Απευθυνόμαστε σε κάθε ένα που διψά τη σωτηρία και την αιώνια ζωή, και που θέλει να ξέρει, αν αυτό που πιστεύει είναι η αλήθεια του Θεού ή όχι.

Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο μπορούσαμε πιο αντικειμενικοί, για να μπορέσει κάθε ειλικρινής ερευνητής να δει μόνος του και να πειστεί για την αλήθεια.

Επειδή η εργασία μας είναι περισσότερο ένα βοήθημα για μελέτη παρά ένα σύγγραμμα με θεολογικές αξιώσεις, γι’ αυτό δεν αναφέρουμαι πολλές πηγές πληροφοριών και βιβλιογραφία. Αναφερόμαστε στην Αγία Γραφή, που είναι ο Λόγος του Θεού, και για θέματα Ιστορίας παραπέμπουμε στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Αρχιμ. Β. Στεφανίδη, έκδοση «ΑΣΤΕΡΟΣ» 1970, που είναι σοβαρό σύγγραμμα με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να είναι βέβαιος γι’ αυτό που αναφέρουμε, ότι είναι η αντικειμενική αλήθεια και όχι απλώς προσωπική μας άποψη.

Με την ελπίδα ότι πολλοί θα διακρίνουν την αλήθεια και θα την πιστέψουν με όλα τα πνευματικά οφέλη για τη ζωή τους, αφιερώνουμε τη μελέτη μας αυτή στη χάρη Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, γιατί αυτός είναι το φως το αληθινό που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο (Ιωάννης α’ 9).

Αυτός λέγει: «Εάν μείνετε στο Λόγο μου, θα είστε στ’ αλήθεια μαθητές μου και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης η’ 31-32).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένα ζωτικό θέμα, που ενδιαφέρει κάθε ειλικρινή Χριστιανό, είναι να γνωρίσει την αλήθεια σε θέματα πίστεως και λατρείας. Κανείς κατά βάθος δε θέλει να πιστεύει κάτι που είναι λάθος και αντίθετο με το θέλημα του Θεού. Τι αξία έχει να χάνεις το χρόνο σου κάνοντας πράγματα που δε θέλει ο Θεός; Τι σε ωφελεί να πιστεύεις κάτι, όταν αυτό είναι λάθος; Η ζωή μας και το μέλλον μας είναι στα χέρια του Θεού. Σύντομα όλοι μας θα σταθούμε μπροστά Του και θα ελεγχθούν τα έργα μας και η πίστη μας κάτω από το φως της αλήθειας Του. Τότε θα ντραπούν όσοι ακολούθησαν λάθος δρόμο και δεν πίστευαν σωστά. Πολλοί θα χάσουν και την αιώνια ζωή, γιατί εδώ στη γη έγιναν πολέμιοι της αλήθειας του Θεού και παρέσυραν πολύ κόσμο στην πλάνη.

Δεν αξίζει να πιστεύεις λάθος. Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας τη ζήσουμε κάνοντας το θέλημα του Ουράνιου Πατέρα μας. Έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι θα μας δοθεί πλούσια η είσοδος στη βασιλεία του Θεού. Μη διστάζεις. Αγάπησε την αλήθεια, πίστεψέ την, διάδωσέ την. Αυτή θα σε βοηθήσει να μάθεις και να πράξεις το θέλημα του Θεού, που είναι βασική προϋπόθεση για να μπεις στη βασιλεία Του. Ο Κύριος λέει: «Δεν θέλει εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών πας ο λέγων προς εμέ, Κύριε, Κύριε, αλλά ο πράττων το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς» (Ματθαίος ζ’ 21).

_________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ του αντιγραφέα

Θεώρησα σκόπιμο να δημοσιεύσω τον «πρόλογο» και την «εισαγωγή» από το βιβλίο ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ή ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ (έκδοση της Αποστολικής Χριστιανικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, ε’ έκδοση 1997), ώστε να είναι πλήρης η μελέτη αυτή στο ζωτικό θέμα της πίστεως του χριστιανού. Ήδη έχουν δημοσιευτεί περί «Παραδόσεων», περί «Εικόνων», περί «Αγίων» και «Λείψανα των Αγίων». Έπεται συνέχεια με άλλα σημαντικά θέματα από το βιβλίο αυτό. Όπως λέει και ο «Πρόλογος», έτσι θα πω και εγώ ότι δεν έχω σκοπό να κάνω ‘ιερό πόλεμο’ σε καμιά θρησκεία, αλλά απλά να αναδειχθούν οι αλήθειες του Ευαγγελίου χωρίς προσθέσεις και αφαιρέσεις, όπως κατηγορηματικά λέει ο ίδιος ο Χριστός: «18 Διότι αληθώς σας λέγω, έως αν παρέλθη ο ουρανός και η γη, ιώτα εν ή μία κεραία δεν θέλει παρέλθει από του νόμου, εωσού εκπληρωθώσι πάντα. 19 Όστις λοιπόν αθετήση μίαν των εντολών τούτων των ελαχίστων και διδάξη ούτω τους ανθρώπους, ελάχιστος θέλει ονομασθή εν τη βασιλεία των ουρανών· όστις δε εκτελέση και διδάξη, ούτος μέγας θέλει ονομασθή εν τη βασιλεία των ουρανών.» (Ματθαίος ε’ 18-19) και «Εγώ είμαι το Α και το Ω, αρχή και τέλος, ο πρώτος και ο έσχατος. 14 Μακάριοι οι πράττοντες τας εντολάς αυτού, διά να έχωσιν εξουσίαν επί το δένδρον της ζωής και να εισέλθωσι διά των πυλώνων εις την πόλιν.» (Αποκάλυψη κβ’ 13-14).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου