που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

********************************************χειμώνας 2017-2018*************************************************

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μια φορά κι έναν καιρό...

Σοκάκι του χωριού

Μια δημοσίευση στο περιοδικό "real taste & style" της κυριακάτικης εφημερίδας Realnews, που με "γύρισε" αρκετά χρόνια πίσω... Δεκαετία του '70 και '80 ήμουν πιτσιρικάς και κάθε καλοκαίρι πήγαινα, συνήθως με τη μάνα μου την Αθηνά τη Τσαρμπού όπως την λέγανε οι χωριανοί, στο χωριό - στην Καρύταινα... Βγαίνοντας στην πλατεία, στα δύο καφενεία που μεσουρανούσαν τότε στην καθημερινότητα του χωριού, για μας τα παιδιά ήταν αυτά τα τυλιχτά γλυκά με την ονομασία "Λούσιος" από τη Δημητσάνα: "Κοπενχάγη", "Μπακλαβάς", "Κανταΐφι"!
άποψη του Κάστρου της Καρύταινας
φωτογραφίες από τον Νίκο Π. Αϊβαλή
Δύσκολα χρόνια και τότε για μας τους φτωχούς, μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και η γιαγιά, σύνολο επτά, όμως δεν πέρναγε καλοκαίρι να μη πάμε στο χωριό και θυμάμαι να κουβαλάμε νερό σε δοχεία από άλλα σπίτια γειτόνων που είχαν ύδρευση, αλλά και από τη βρύση της μητρόπολης του χωριού την "Ευαγγελίστρια" και μιλάμε ότι για να τα κουβαλήσουμε δεν ήταν εύκολη υπόθεση μιας και το σπίτι των προγόνων μας είναι αρκετά ψηλά... Πριν το 1981 δεν είχαμε ούτε ηλεκτρικό, που σήμαινε γκαζιέρα, λάμπες πετρελαίου, φακούς, ραδιοφωνάκι με μπαταρίες να ακούμε τα κρατικά - πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα και "ενόπλων" την "υενεδ" δηλαδή (θυμάμαι τις εκπομπές με το θέατρο της Τετάρτης κ.ά.)... Τον αγώνα της μάνας να φτιάξει πρόχειρες τουαλέτες (η πλαγιά στο βουνό ήταν πολύ ωραία με εξαιρετική θέα)...
Όμως πήγαινα!
Τώρα...που οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες στο σπίτι...
Γίνεται αυτό που λέει ο Λόγος: "Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν" (Εκκλ. γ' 1-8)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου