ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
1. Τι σημαίνει παράδοση;
Παράδοση σημαίνει κάτι που άλλοι μας έχουν παραδώσει για να το πιστεύουμε και εκτελούμε.
2. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις;
Υπάρχουν πολλά είδη παραδόσεων. Είναι οι παραδόσεις που μας άφησε ο Ιησούς Χριστός και οι άγιοι Απόστολοι, οι παραδόσεις των πρεσβυτέρων που είχαν οι Ιουδαίοι, οι Παραδόσεις που μας άφησαν οι Πατέρες, οι παραδόσεις κάθε Εκκλησίας και θρησκείας. (σχετικές αναφορές στην Καινή Διαθήκη και στις Επιστολές του αποστ. Παύλου είναι: Α’ Θεσσαλ. 2:15, Κολοσσαείς 2:8, Γαλάτες 1:14)
3. Ποιες παραδόσεις πρέπει να πιστεύουμε;
Πρέπει να πιστεύουμε μόνο στις παραδόσεις του Ιησού Χριστού και των Αποστόλων.
· Ιωάννη 8:31-32 «Εάν σεις μείνετε στο λόγο μου, είσθε στ’ αλήθεια μαθητές μου και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».
· Β’ Ιωάννου 1:9 «Πας όστις παραβαίνει και δε μένει στη διδαχή του Χριστού, Θεό δεν έχει».
· Α’ Κορινθίους 11:2 «Σας επαινώ αδελφοί ότι… κρατείτε τις παραδόσεις καθώς παρέδωκα εις εσάς» (ομιλεί για τις παραδόσεις που ο ίδιος ο Παύλος παρέδωσε στην Εκκλησία και όχι για οποιεσδήποτε μεταγενέστερες).
· Β’ Θεσσαλονικείς 2:15 «Αδελφοί μένετε σταθεροί και κρατείτε τις παραδόσεις τις οποίες διδαχθήκατε είτε δια λόγου είτε δι’ επιστολής ημών» (Γίνετε λόγος εδώ για τις παραδόσεις των Αποστόλων. Ο Παύλος τονίζει το «ημών» που σημαίνει «τις δικές τους αποστολικές παραδόσεις»). Επίσης διάβασε Β’ Θεσσαλονικείς 3:6,14.
4. Πώς θα μάθουμε ποιες είναι του Ιησού Χριστού οι παραδόσεις ;
Τις παραδόσεις του Ιησού Χριστού τις δίδαξαν οι Απόστολοι προφορικά στην αρχή, και στη συνέχεια τις έγραψαν μέσα στα Ευαγγέλια και στις Επιστολές. Οι παραδόσεις του Χριστού και των Αποστόλων είναι γραμμένες στην ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ. Β’ Πέτρου 1:15: «αλλά θα φροντίσω να έχετε τα μέσα ώστε, και όταν θα έχω φύγει, να θυμάσθε αυτά πάντοτε». Οι Απόστολοι φρόντισαν να αφήσουν γραφτές τις παραδόσεις που δίδαξαν, για να μένουν αναλλοίωτες. Όλοι ξέρουμε πόσο αλλοιώνονται οι προφορικές παραδόσεις, όταν μεταδίδονται από στόμα σε στόμα.
5. Ποια στάση κράτησε ο Χριστός μπροστά στις ανθρώπινες θρησκευτικές παραδόσεις, που ήταν αντίθετες με το Λόγο του Θεού;
Ο Χριστός δημόσια έλεγξε τους γραμματείς και τους φαρισαίους, γιατί άφησαν την εντολή του Θεού και τηρούσαν τις παραδόσεις των ανθρώπων. Μάλιστα είπε, ότι ο Θεός δε δέχεται λατρεία από τέτοιους ανθρώπους και άδικα πάνε όσα κάνουν.
Μάρκος ζ’ 5-10: «…εις μάτην δε με σέβονται, διδάσκοντες διδασκαλίες εντάλματα ανθρώπων. Διότι αφήσαντες την εντολή του Θεού κρατείτε την παράδοσιν των ανθρώπων».
6. Υπάρχουν προφορικές παραδόσεις των Αποστόλων που δεν είναι γραμμένες, αλλά έφτασαν σε μας από στόμα σε στόμα;
Όχι. Τέτοιες παραδόσεις δεν υπάρχουν.
7. Ποιος δίδαξε τις παραδόσεις που έχει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία;
Οι παραδόσεις αυτές διδάχθηκαν από διάφορους εκκλησιαστικούς ηγέτες, τη Βυζαντινή κυρίως περίοδο, πολλά χρόνια μετά τους Αποστόλους. Πολλές όμως μπήκαν μόνες τους σιγά σιγά στην Εκκλησία. Τις έφεραν εκείνοι που είχαν ειδωλολατρικό παρελθόν και έγιναν αναγκαστικά χριστιανοί, όταν απαγορεύτηκε η ειδωλολατρία από τον 4ο αιώνα και μετά.
8. Πώς το ξέρουμε αυτό;
Αυτό το γράφει η Εκκλησιαστική Ιστορία. Εκεί μπορούμε να διαβάσουμε πότε οι ανθρώπινες αυτές παραδόσεις μπήκαν στην Εκκλησία.
9. Τι σημαίνουν τα λόγια του Ευαγγελίου στο κατά Ιωάννη 20:30-31, «και άλλα πολλά θαύματα έκανε ο Ιησούς τα οποία δεν είναι γραμμένα εις το βιβλίο τούτο»;
Τα λόγια αυτά τα χρησιμοποιούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι, εκτός από τα θαύματα και τη διδαχή του Χριστού που είναι γραμμένη στο Ευαγγέλιο, υπάρχουν και άλλα που δε γράφηκαν, αλλά μεταδόθηκαν σε μας από στόμα σε στόμα και αποτελούν σήμερα την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.
Ο ισχυρισμός αυτός δε στέκει. Πρώτα: γιατί εδώ καθαρά μας ομιλεί για θαύματα που έκανε ο Ιησούς και όχι για διδαχή διαφορετική από αυτή που είναι γραμμένη στο Ευαγγέλιο και που διαδόθηκε προφορικά. Δεύτερο: γιατί η Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας, καθώς αποδεικνύεται από μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, μπήκε στην Εκκλησία πολλούς αιώνες μετά το Χριστό και δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που Εκείνος δίδαξε. Επί πλέον η παράδοση αυτή είναι αντίθετη με όσα δίδαξε ο Χριστός και αποκλείεται έτσι να ιδική του.
Ένα σημείο που δεν προσέχουν όσοι επικαλούνται τα λόγια είναι τα επόμενα λόγια του εδαφίου που λέγουν, «αλλ’ αυτά έχουν γραφεί για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντες να έχετε ζωή εις το όνομα αυτού». Εδώ καθαρά αναφέρεται, ότι αυτά που γράφηκαν είναι αρκετά για να μας οδηγήσουν στη σωτηρία. Έτσι είναι περιττό να ασχολούμεθα με τα άλλα, που δεν είναι γραμμένα, και μάλιστα, εφόσον δεν τα ξέρουμε ούτε υπάρχει καμιά αξιόπιστη πηγή από την οποία να τα πληροφορηθούμε.
10. Ποιες είναι οι παραδόσεις αυτές που δεν προέρχονται από τον Χριστό και τους Αποστόλους, αλλά μπήκαν στην Εκκλησία πολύ αργότερα και είναι αντίθετες με την παράδοση του Χριστού;
Οι παραδόσεις αυτές είναι: Η κατασκευή και η προσκύνηση των εικόνων και των λειψάνων, η επίκληση των Αγίων και της Παναγίας για βοήθεια και σωτηρία, οι ιερείς με τις στολές και τους τίτλους τους, ο τρόπος που γίνεται η Λειτουργία, η νηστεία όπως εφαρμόζεται σήμερα, τα μνημόσυνα και οι προσευχές για τους νεκρούς, οι εκκλησιαστικές εορτές, οι αντιλήψεις για τα μυστήρια και άλλες.
(Από το βιβλίο ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ή ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ)
(στο επόμενο «ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ»)
Για τις αντιγραφές
Παρασκευάς Σ. Αϊβαλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου