που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ


Ο Θεός είναι Αγάπη

«Ας ευφραίνωνται δε πάντες οι ελπίζοντες επί σέ· ας χαίρωσι διαπαντός, διότι συ περισκεπάζεις αυτούς· ας καυχώνται ομοίως επί σε οι αγαπώντες το όνομά σου».

Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου, πέρα από τα επιμέρους προβλήματα είναι ότι δεν έχει ελπίδα. Είναι απογοητευμένος από τα πάντα. Ενώ βρίσκεται στο σκοτάδι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να δει έστω στην άκρη του τούνελ λίγο φως, ώστε η καρδιά του να γεμίσει ελπίδα και να πάρει κουράγιο για να συνεχίσει την ομολογουμένως δύσκολη πορεία αυτής της ζωής. Και αυτό συμβαίνει, γιατί η ελπίδα των ανθρώπων στις διάφορες «αξίες» αυτού του κόσμου δικαίως έχει χαθεί. Έτσι, εκπληρώνεται ο λόγος του Κυρίου: «Επικατάρατος ο άνθρωπος, όστις ελπίζει επί άνθρωπον και κάμνει σάρκα βραχίονα αυτού και του οποίου η καρδία απομακρύνεται από του Κυρίου» Ιερεμίας ιζ:5.

Να ελπίσω σε μία καλή δουλειά; Να ελπίσω σε μία ειλικρινή σχέση; Να ελπίσω στα χρήματα ή να ελπίσω έστω στην καλή μου υγεία; Ή μήπως να ελπίσω στις γνωριμίες μου; Όλα αυτά πολλοί τα δοκιμάσαμε, αλλά όλοι απογοητευτήκαμε. Και από ανθρώπους και από δουλειές και από γνωριμίες. Άλλους τους πρόδωσε η υγεία τους, άλλους τους πρόδωσαν οι φίλοι τους, άλλους ακόμα και η οικογένειά τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάνθρωποι γύρω μας να καταθλίβονται, κάποιοι μάλιστα να έρχονται και σε απόγνωση, γιατί προδομένοι από όλους και όλα ζουν πλέον χωρίς καμία ελπίδα άρα χωρίς δυνάμεις, χωρίς στόχο, χωρίς σκοπό. Έτσι καταλήγει ο άνθρωπος να ζει στο απόλυτο σκοτάδι. Και όμως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε ανάγκη. Και αυτό το φως μπορούμε να το δούμε μόνο με τα μάτια της πίστεως. «Ευλογημένος ο άνθρωπος ο ελπίζων επί Κύριον και του οποίου ο Κύριος είναι η ελπίς» Ιερεμίας ιζ:7. Και η αυτή η μόνη και αληθινή ελπίδα είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ο αναστημένος Χριστός και σήμερα φωνάζει: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου· όστις ακολουθεί εμέ δεν θέλει περιπατήσει εις το σκότος, αλλά θέλει έχει το φως της ζωής» Ιωάννης η:12, «Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει» Ματθαίος ια:28, «Εάν ζητήσητέ τι εν τω ονόματί μου, εγώ θέλω κάμει αυτό» Ιωάννης ιδ:14. Χρειάζεται σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, να φωνάξουμε σαν τον βασιλιά και προφήτη Δαβίδ: «Κύριε ο Θεός μου, επί σε ελπίζω· σώσον με… και ελευθέρωσόν με·» Ψαλμός ζ:1. Ας αναρωτηθούμε γιατί ο Δαβίδ δεν έλπιζε στα πλούτη του ή στη δόξα του, στις δυνάμεις και τις εξουσίες του ή ακόμα στην πνευματικότητά του; Γιατί ήξερε το χαρακτήρα του Θεού. Γνώριζε ότι «ο Κύριος ηδύνεται εις τους φοβουμένους αυτόν, εις τους ελπίζοντας επί το έλεος αυτού.» Ψαλμός ρμζ:11. Χαίρεται ο Κύριος όταν μέσα στα προβλήματά μας ελπίζουμε μόνο σ’ Αυτόν και στο έλεός Του, στο Λόγο Του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να δοξαστεί στη ζωή μας. Πρέπει να γνωρίσουμε, πληροφορημένοι από το Λόγο του Θεού και να το πιστέψουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας, ότι η «η ελπίς (στο Θεό) δεν καταισχύνει» Ρωμαίους ε:5. Δηλαδή αν ελπίσουμε στο Κύριο δε θα ντροπιαστούμε, γιατί τότε πραγματικά θα γνωρίσουμε και θα καταλάβουμε ότι όποια λύση και έκβαση έρθει στη ζωή μας, όποια ευρυχωρία ή ελευθερία έρθει μέσα στα προβλήματα μας, όταν έρθει η θεραπεία στην ασθένειά μας και η χαρά όταν επιστρέψει στα χείλη μας δε θα είναι μία συγκυρία τυχαίων γεγονότων, αλλά η ευλογημένη απάντηση του Θεού στην ελπίδα μας σ’ Αυτόν. Και έτσι θα δοξάσουμε τον Θεό και θα ομολογήσουμε ότι πράγματι «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον είναι άνωθεν καταβαίνον από του Πατρός των φώτων». Ιακώβου α:17

Δεν είμαστε μόνοι και ορφανοί σ’ αυτή τη ζωή. Υπάρχει ο Θεός που μας αγαπά και ενδιαφέρεται και φροντίζει για τη ζωή μας και πάνω από όλα για τη σωτηρία της ψυχής μας. Είναι Αυτός που «τα πάντα τα συνεργεί προς το αγαθό σε όσους Τον αγαπούν» Ρωμαίους η:28. Ας ελπίσουμε λοιπόν σ’ Αυτόν και δε θα μας αφήσει να ντροπιαστούμε, όχι μόνο γι’ αυτή τη ζωή που έτσι και αλλιώς είναι ταπεινή και πρόσκαιρη, αλλά και για την ουράνια ζωή που είναι ένδοξη και αιώνια. Ας Τον ευχαριστήσουμε και ας ζητήσουμε από Αυτόν δύναμη και την υπομονή της ελπίδας (Θεσσαλονικείς Α' α:3), ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το θέλημά Του και να πάρουμε από Αυτόν τις ευλογημένες υποσχέσεις Του, που τόσο έχουμε ανάγκη. (Εβραίους ι:36)

«Διότι με την ελπίδα εσώθημεν· ελπίς δε ήτις βλέπεται δεν είναι ελπίς· διότι εκείνο, το οποίον βλέπει τις, διά τι και ελπίζει;» Ρωμαίους η:24

Αιμίλιος Μπαρμπάτος

Σημ.: η φωτογραφία είναι από http://hhtp-liger-pbloggr.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου