που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η αμυγδαλιά

Στις σελίδες ενός περιοδικού για παιδιά με τον τίτλο «Χαρούμενη Συνάντηση» και συγκεκριμένα στη θεματική σελίδα ‘τα θαυμάσια του Θεού’, αναφέρεται, στο τεύχος Ιαν.-Φεβ. ’10, για την αμυγδαλιά. Το αντιγράφω για να το απολαύσουμε και να δοξάσουμε τον Δημιουργό μας, που αν και μας τα έδωσε όλα αυτά και μας κάνουν αληθινά χαρούμενους, ο άνθρωπος τελικά διάλεξε τα ψεύτικα, τα ανωφελή και ανούσια.

Η αμυγδαλιά

Η αμυγδαλιά είναι δέντρο της οικογένειας των ροδιδών (δικότυλο). Κατάγεται από τις ζεστές και ξηρού κλίματος περιοχές, της Μέσης Ανατολής (Ιράν). Και εξαπλώθηκε κατά μήκος των παραλίων της Μεσόγειου από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Τα άνθη της είναι εντυπωσιακά, άσπρα με ευχάριστη οσμή και με πέταλα ελαφρά ρόδινα. Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται σαν ξηροί καρποί, στην ζαχαροπλαστική, μέσα σε γλυκίσματα… αλλά και για την παραγωγή ελαίου. Τα πικρά αμύγδαλα, χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και αρωματοποιία.

Στην Ευρώπη, το μεσαίωνα προτιμούσαν τα αμύγδαλα φρέσκα και πράσινα για το «γάλα» τους, το οποίο ο κόσμος το χρησιμοποιούσε κάποιες φορές αντί για το γάλα της αγελάδας. Τα αμύγδαλα όπως και το λάδι τους ήταν διαδεδομένα από τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το δέντρο ήταν γνωστό τα ονόματα αμυγδαλέα, αμυγδαλή κ.ά. Θεωρούνταν σύμβολο της ξαναγεννημένης φύσης μετά τον πρόσκαιρο χειμερινό θάνατο.

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό σαν δέντρο για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της.

Επίσης συχνή είναι η αναφορά της στην Ελληνική μυθολογία.

Η αμυγδαλιά φυτρώνει άγρια στην Συρία και την Παλαιστίνη. Αναφέρεται στη Βίβλο σαν ένα από τα καλύτερα οπωροφόρα δέντρα στη γη της Χαναάν, και υπάρχουν ακόμα πολλές αναφορές σε αυτήν. Οι Εβραίοι, την θεωρούσαν σύμβολο βιασύνης εξαιτίας της απροσδόκητης ανθοφορίας της.

Στην Αγία Γραφή, η αμυγδαλιά, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας της, είναι το σύμβολο της νέας ζωής (Ιερεμίας). Η πιο γνωστή αναφορά είναι εκείνη της ράβδου του Ααρών, που άνθισε και έκανε καρπούς σε μία νύχτα. «Και την επαύριον εισήλθεν ο Μωϋσής εις την σκηνήν του μαρτυρίου’ και ιδού, η ράβδος του Ααρών δια τον οίκον του Λευί εβλάστησε και ανεφύησε βλαστόν και εξήνθησεν άνθη και έδωκεν αμύγδαλα» (Αριθμοί 17:8).

Σήμερα θεωρείτε στην Ελλάδα σύμβολο τύχης και μακροζωίας και προσφέρουν τους καρπούς της στους γάμους. Τα κουφέτα είναι αμύγδαλα καλυμμένα με ζάχαρη.

Η αμυγδαλιά συμμετέχει και στην εμπειρική πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Οι παλιοί έλεγαν ότι όταν η αμυγδαλιά ανθίζει τον Γενάρη, ο Χειμώνας θα συνεχιστεί βαρύς, με πολλά χιόνια και κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου