που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ


Η μυθική ηρωίδα Αταλάντη, φημιζόταν σ' ολόκληρη την Αρκαδία για την ομορφιά και τη δύναμή της. Πολλοί θαυμαστές της τη ζήτησαν σε γάμο, μα αυτή αρνιόταν πείσμονα να δεκτή, δηλώνοντας ότι ποτέ δε θα παντρευόταν.
Από τις πολλές πιέσεις του πατέρα της, βασιλιά Ιάσου, αναγκάστηκε να υποχωρήση. Δέκτηκε να παντρευτή κείνον που θα τη νικούσε στο αγώνισμα του δρόμου, η ήττα του όμως θα σήμαινε το θάνατό του. Παρ' όλο τον κίνδυνο, πολλοί μαγεμένοι από την ομορφιά της πριγκίπισσας δοκίμασαν, μα πλήρωσαν όλοι με τη ζωή τους το τόλμημά τους.
Τέλος ο Ιππομένης παρουσιάστηκε στον βασιλιά και δήλωσε την επιθυμία του ν' αγωνιστή για την απόκτηση της Αταλάντης. Η μέρα για τ' αγώνισμα έφθασε. Ο Ιππομένης ήρθε στο στίβο, έχοντας κρυμμένα στη ζώνη του τρία χρυσά μήλα, που 'χε κόψει απ' τον κήπο των Εσπερίδων.
Το αγώνισμα άρχισε. Πριν περάση ώρα η Αταλάντη είχε ξεπεράσει τον Ιππομένη. Κείνος τότε, πήρε ένα μήλο από τη ζώνη του και το 'ριξε κάτω. Ο χρυσός καρπός τράβηξε την προσοχή της πριγκίπισσας. "Έχω αρκετό καιρό", είπε και έσκυψε να πάρη το μήλο. Ο Ιππομένης, επωφελούμενος, πλησίασε αρκετά την Αταλάντη, που εξακολουθούσε όμως να τον προσπερνά.
Δεύτερη φορά επανελήφθηκε το τέχνασμα και η πριγκίπισσα, σκεπτόμενη ότι "έχω ακόμη καιρό", έσκυψε για να πάρη το δεύτερο μήλο. Η καινούργια τούτη καθυστέρηση έδωσε στον Ιππομένη την ευκαιρία να ισοσκελίση.
Η στιγμή τώρα ήταν κρίσιμη. Ο Ιππομένης ρίχνει και το τρίτο μήλο. Η Αταλάντη το βλέπει, διστάζει λίγο, αμφιταλαντεύεται, μα τελικά σκύβει, ψιθυρίζοντας' "έχω ακόμη καιρό" να τον προσπεράσω.
Αυτό ήταν όλο. Ο Ιππομένης κάνοντας μια τελευταία υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατορθώνει να προσπεράση και να τερματίση πρώτος με διαφορά λίγων βημάτων. Η Αταλάντη είχε νικηθή και αιτία της ήττας της αυτής, ήταν η σφαλερή της σκέψη, ότι "είχε ακόμη καιρό".

Στην παγίδα που 'πεσε η Αταλάντη, πολλοί πέφτουν σήμερα. Ο διάβολος με τα πανούργα τεχνάσματά του, σαν άλλος Ιππομένης, προσπαθεί να τους παραπλανήση, να μη φθάσουν ποτέ στη σωτήρια χάρη του Χριστού, να στερηθούν το βραβείο της άνω κλήσεως.
Τρέχει και ρίχνει μπροστά στο δρόμο τους κάποιο χρυσό μήλο. Είναι οι επιδιώξεις που 'χει ο καθένας στη ζωή. Οι σπουδές που πρέπει να τελειώσουν, η προίκα που πρέπει να φτιαχτή, η επιχείρηση που πρέπει ν' απλώση και άλλα πολλά, είναι τα μήλα που σκύβουν οι άνθρωποι για ν' αρπάξουν.
Και το τέρμα; η λύτρωση της ψυχής τους; το έργο τους για τον Κύριο; Γι' αυτά, "έχουν καιρό ακόμη". Και αναβάλλουν, πότε σκύβουν, άλλες φορές τρέχουν, ξανά σκύβουν, χωρίς ποτέ να τερματίζουν.
Μη σε ξεγελά, άνθρωπε, ο εχθρός της ψυχής σου, με το ψέμα, ότι "έχεις ακόμη καιρό". Κείνο που σου ανήκει είναι το παρόν, η τωρινή στιγμή που ζής. Μη την αφήσης ανεκμετάλλευτη. Τακτοποίησε το ζήτημα της σωτηρίας σου, εργάσου για τον Κύριό σου και τότε ο Χριστός θα σου δώση τη δύναμη και την ευκαιρία, να τακτοποιήσης κάθε ευγενή και αγνή επιδίωξή σου στη ζωή.
ΜΙΛΤ. Δ. ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
"αυτά που μου 'πε η Ζωή"
Αθήνα, 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου