που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΜΟΝΗ ΕΜΒΑΣΙΑ






Το κάστρο της Μονεμβασίας έπαιξε πάντοτε σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα στους αγώνες του 1821. Η εδαφική της διαμόρφωση την έκανε απόρθητη κι όταν όλες οι γύρω πολιτείες υπέκυπταν στη Φράγκικη δουλεία, αυτή ανάπνεε το ζωογόνο αέρα της λευτεριάς.

Το όνομα της δείχνει την πραγματικότητα των παραπάνω. Μονεμβασία ή Μόνη Εμβασία σημαίνει «μοναδική είσοδος», σ’ ένα δε παλαιό τοπικό χρονικό διαβάζουμε τα εξής: «Δύσβατον τόπον παρά τον της θαλάσσης αιγιαλόν ευρόντες και πόλιν οχυράν οικοδομήσαντες και Μονεμβασίαν ταύτην ονομάσαντες, δια το μίαν έχειν των εν αυτώ εισπορευομένων την είσοδον, εν αυτή τη πόλει κατώκησαν».

Στο απόρθητο κάστρο της Μονεμβασίας κανείς δεν μπορούσε να μπη, αν δεν περνούσε από τη μοναδική είσοδο, την «μόνην εμβασίαν». Και όταν η είσοδος κείνη κλειούσε τότε κανείς δεν μπορούσε, όσο και να προσπαθούσε, να μπη στην οχυρωμένη πόλη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη σωτηρία του ανθρώπου. Η αποστασία του πρώτου ανθρώπου, η αμαρτία και η αποκοπή του από την αγάπη του Θεού, έκαμαν τη θεία Δικαιοσύνη να κλείση την είσοδο προς τον ουρανό για τον κάθε αμαρτωλό. Ο ουρανός έγινε το απόρθητο φρούριο, η ανεκπλήρωτη νοσταλγία και επιπόθηση του αμαρτωλού.

Ώσπου ήρθε ο Χριστός. Αυτός μεγαλόστομα διακήρυξε το «Εγώ είμαι η οδός… Κανένας δεν έρχεται προς τον Πατέρα ει μη δι’ εμού» (κατά Ιωάννη ιδ’ 6). Το εξιλαστήριο έργο του ξεμαντάλωσε την κλειστή πόρτα, για να ‘χη τώρα η κάθε πιστή ψυχή «ελεύθερη την είσοδο στα άγια των αγίων» (επιστολή προς Εβραίους ι’ 9).

Ο Ουρανός μπορεί να ονομαστεί και αυτός Μονεμβασία «δια το μίαν έχειν των εν αυτώ εισπορευομένων την είσοδον», τον Ιησού Χριστό.

ΜΙΛΤ. Δ. ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

«Αυτά που μου ‘πε η ζωή» Αθήνα, 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου