που απασχολούν τον Άνθρωπο σήμερα...

* * * * * * * * *

* * * * * * * * *
"Le temps est accompli, et le royaume de Dieu s'est approché: repentez-vous et croyez à l'évangile." "The time is accomplished, and the kingdom of God is at hand: repent, and believe the gospel." "Die Zeit ist erfüllt, und das Reich Gottes ist nahe gekommen. Tut Buße und glaubet an das Evangelium." "Ο καιρός συμπληρώθηκε και η βασιλεία τού Θεού πλησίασε· μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο."

******************************************** άνοιξη 2021 *************************************************

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΙΚΗΣΕΩΣ






Κάποιος Αθηναίος ρώτησε μια μέρα το Σωκράτη, πώς θα μπορούσε να εκδικηθή τον εχθρό του. Και ο μεγάλος σοφός του απάντησε:

- Αν γίνης καλύτερός του.

Πράγματι το να υψωθής πάνω από το φθόνο και την έχθρα του άλλου, το να δης τον εχθρό σου με μάτι συμπαθείας, το να τον βοηθήσης να σηκωθή ενώ αυτός πρωτύτερα σε χτύπησε για να πέσης, αυτό είναι νίκη, είναι ό,τι αξίζει να χαρακτηριστή με τη λέξη αγάπη. Αποτελεί ακόμη τις πιότερες φορές το μόνο μέσον και το μόνο όπλο για την κατανίκηση του κακού, γα την αφύπνιση του εχθρού σου.

Η παρακάτω ιστορία επικυρώνει τις σκέψεις τούτες.



Πάνω από μια γέφυρα του Σηκουάνα δυο-τρεις διαβάτες παρακολουθούσαν έναν που με τη βάρκα του προχωρούσε προς το ρέμα. Σε μια στιγμή αφήνοντας τα κουπιά έπιασε το σκύλο του και τον έριξε με δύναμη στο νερό για να τον πνίξη, επειδή αυτό τον τρόπο διάλεξε για ν’ απαλλαγή από ένα ζώο που του είχε γίνει ανεπιθύμητο. Το δυστυχισμένο το ζώο προσπαθούσε ν’ αντιμετωπίση το ρέμα και να φθάση στη βάρκα. Ο κύριός του όμως με το κουπί στο χέρι το χτυπούσε και το εμπόδιζε.

Ο αγώνας αυτός κράτησε αρκετή ώρα. Ξαφνικά ο κύριος του σκύλου, στην προσπάθειά του ν’ απομακρύνη το ζώο με το κουπί, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό. Το ρέμα άρχισε να τον παρασέρνη, όταν το πιστό σκυλί, ξεχνώντας θα ‘λεγε κανείς τη βάναυση συμπεριφορά του κυρίου του, τον έφθασε και αρπάζοντάς τον με τα δόντια από το σακάκι τον έσπρωχνε προς την όχθη, όπου οι διαβάτες τον σήκωσαν από το νερό.

Κατησχυμένος και ντροπιασμένος αγκάλιασε το πιστό του σκυλί, φιλώντας το και χύνοντας δάκρυα μετανοίας και ευγνωμοσύνης για την πρώτη του απάνθρωπη συμπεριφορά.

ΜΙΛΤ. Δ. ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

«Αυτά που μου ‘πε η ζωή» Αθήνα, 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου